Rekordowy przychód i dochód firmy Kamstrup

20 marca 2018

Ósmy z kolei udany rok globalnego lidera w inteligentnych rozwiązaniach pomiarowych. Dobrze przyjmowane produkty oraz ambicje związane z cyfryzacją zapewniają stały wzrost.

Firma Kamstrup, wiodący na świecie dostawca inteligentnych rozwiązań do pomiarów energii i wody, ogłosiła właśnie rekordowo wysokie obroty za 8. z kolei rok, osiągając w 2017 roku poziom 2,1 miliarda koron duńskich (282 milionów euro). Zysk przed opodatkowaniem wyniósł 311 milionów koron (42 miliony euro).

Kim Lehmann, które miało miejsce na początku 2018 r., jak podkreśla prezes firmy, że nie mógł wymarzyć sobie lepszego startu:

„Kamstrup to dobrze zarządzana firma, która dokładnie wie, co chce osiągnąć. Pragniemy pomagać naszym klientom, dając im nowe możliwości w cyfrowym świecie. Jednym z naszych marzeń jest to, aby kiedyś miliard osób pobierał czystą wodę z sieci dystrybucyjnej, w której zainstalowane będą inteligentne rozwiązania Kamstrup”, mówi Lehmann.

Firmie udało się zwiększyć swój udział w rynku pomiarów ciepła i energii elektrycznej. W 2017 roku, tak jak i w latach poprzednich, firma zdobywała i realizowała duże  projekty, takie jak Radius, firmy należącej do duńskiego

przedsiębiorstwa energetycznego Orsted, który obejmował instalację miliona liczników energii elektrycznej na terenie Kopenhagi i okolic.

Również na rynku pomiarów wody Kamstrup obserwuje zwiększone zapotrzebowanie na inteligentne rozwiązania pomiarowe. Dążenie firmy do zastąpienia liczników mechanicznych urządzeniami inteligentnymi zapewniło firmie wysoki, dwucyfrowy wzrost. W rezultacie w 2017 roku firma otworzyła centrum wodne, zajmujące się nowoczesną technologią produkcji, wspierającą ambicje firmy dotyczące automatyzacji, cyfryzacji i rozwoju produktów.

Intensywny wzrost na rynku wody w Stanach Zjednoczonych spowodował również otwarcie przez firmę zakładów produkcyjnych poza Skandynawią.

„Pod koniec 2017 roku w Atlancie w stanie Georgia uruchomiliśmy produkcję na takim samym poziomie automatyzacji, co w dotychczasowych zakładach. Podkreśla to, że pragniemy być jeszcze bliżej naszych klientów i być dla nich elastycznym

partnerem”, mówi Kim Lehmann.

Obecnie wszystkie pozostałe zakłady produkcyjne firmy zlokalizowane są w Danii, tam gdzie ma ona swoją siedzibę.

W 2017 roku miały również miejsce aktualizacje liczników oraz integracja technologii Internetu rzeczy w istniejących rozwiązaniach.

„Jako lider cyfryzacji, skoncentrowany na tworzeniu narzędzi analitycznych wykorzystujących dane z liczników, umożliwiamy naszym klientom ograniczanie strat w dostawach wody i energii. Oparty na danych podgląd sieci dystrybucyjnej jest kluczowy dla optymalizacji działalności dostawców”, mówi Kim Lehmann.

Nieustanne inwestowanie w innowacje i ekspansję rynkową doprowadziło do zwiększenia zatrudnienia o ponad 100 nowych stanowisk. Szukając wysoko wykwalifikowanych pracowników z branży badań i rozwoju firma stworzyła niedawno nową jednostkę rozwoju oprogramowania w hiszpańskiej Maladze. Kamstrup planuje w 2018 roku stworzyć podobną liczbę nowych miejsc pracy.

„Dalej będziemy się rozwijać i w 2018 roku planujemy zdobyć kolejne udziały w rynku poprzez inwestowanie w rozwój rynku i opracowywanie nowych produktów, automatyzację i cyfryzację”, mówi Kim Lehmann.